
Na mega buchty budeme potrebovať:
Rozkvas
100g čerstvo dokŕmeného a vykvaseného tuhého pšeničného kvásku
75g špaldovej hladkej múky (alebo celozrnnej)
75g vody
Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme vykvasiť cez noc alebo 6-10 hodín.


Ďalej budeme potrebovať:
500g hladkej špaldovej múky (môžete dať 400g hladkej a 100g celozrnnej)
80g olej
50g cukru
250ml rastlinné mlieko
štipka soli
1 čl sladu/medu
tuhý lekvár na plnenie buchiet (alebo nutelu, makovú plnku)
olej na potretie
mlieko na potretie
K vykvasenému rozkvasu pridáme zvyšné suroviny a vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto dáme vykvasiť do uzatvárateľnej misky alebo prikryjeme misku igelitom. Cesto necháme vykysnúť. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Riadime sa jeho objemom. Počas toho ho môžeme 1-2x preložiť po 40min. Záleží od teploty a sily kvásku. Cesto vykysne za 3-5 hodín.






Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme 30 min do zlata. Necháme ich vychladnúť a na záver môžete pocukrovať.


Tip: Buchty môžete plniť nutelou, makovou plnkou (k pomletému maku prilejte teplé rastlinné mlieko aby bola zmes hustá nie riedka, pridajte cukru podľa toho aké sladké máte radi).
Dobrú chuť :)