Špaldové domáce pečené buchty s lekvárom

Recept na domáce pečené buchty plnené lekvárom s tuhým pšeničným kváskom (lievito madre) vo vegan verzii.

Na mega buchty budeme potrebovať:
Rozkvas
100g čerstvo dokŕmeného a vykvaseného tuhého pšeničného kvásku
75g špaldovej hladkej múky (alebo celozrnnej)
75g vody

Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme vykvasiť cez noc alebo 6-10 hodín.




Ďalej budeme potrebovať:
500g hladkej špaldovej múky (môžete dať 400g hladkej a 100g celozrnnej)
80g olej
50g cukru
250ml rastlinné mlieko
štipka soli
1 čl sladu/medu
tuhý lekvár na plnenie buchiet (alebo nutelu, makovú plnku)
olej na potretie
mlieko na potretie

K vykvasenému rozkvasu pridáme zvyšné suroviny a vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto dáme vykvasiť do uzatvárateľnej misky alebo prikryjeme misku igelitom. Cesto necháme vykysnúť. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Riadime sa jeho objemom. Počas toho ho môžeme 1-2x preložiť po 40min. Záleží od teploty a sily kvásku. Cesto vykysne za 3-5 hodín.



Následne si cesto rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Urobíme bochníčky a necháme ich podkysnúť prikryté utierkou 30 minút. Potom si každý bochníček rozvaľkáme a naplníme lekvárom (jedna čajová lyžička okopistá keď sú veľké buchty), urobíme meštek. Na konci článku som Vám pridala aj video. Buchty ukladáme do vymastenej a vysypanej nádoby na pečenie. Z tohto množstva vyjde 12 veľkých buchiet. Môžete ich urobiť aj malé. Každú buchtu potrieme po bokoch olejom a ukladáme vedľa seba. Buchty dáme do tašky a necháme ich podkysnúť. Opäť záleží od teploty v miestnosti a sily kvásku. Moje podkysli za 1,5h. Pred pečením ich potrieme rastlinným mliekom.




Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme 30 min do zlata. Necháme ich vychladnúť a na záver môžete pocukrovať.




Tip: Buchty môžete plniť nutelou, makovou plnkou (k pomletému maku prilejte teplé rastlinné mlieko aby bola zmes hustá nie riedka, pridajte cukru podľa toho aké sladké máte radi).

Dobrú chuť :)