Špaldové kváskové rožky

Kto by nemal rád rožky? Je s tým trochu babračky ale domáce rožky sú proste najlepšie.
Bez zbytočností. Len múka, voda, soľ a maslo. Na konci som Vám napísala k rožkom pár tipov. Namiesto rozkvasu môžete použiť aj kvások lievito madre. Tipy nájdete na konci článku.


Na 10ks budeme potrebovať:

Prichystáme večer pred pečením rozkvas:
75g špaldovej hladkej múky (Pener alebo PD sokolice, Babičkina voľba)
75g vody
1 PL aktívneho ražného kvásku, čerstvo dokŕmeného (nesmie voniať octovo)



Suroviny na rozkvas zamiešame a necháme vykvasiť.



K vykvasenému rozkvasu pridáme:
500g hladkej špaldovej múky
maslo 60g izbovej teploty (Rama rastlinná pre vegan verziu)
1,5čl soli
1čl sladu alebo sladenky (nemusí byť)
200g vody

Vymiesime hebké, nelepivé, kompaktné cesto. Bude to trvať 5-10 min. V robote na najpomalšom stupni. Špaldová múka je špecifická a tak sa môže stať, že raz saje viac tekutiny a raz menej. Cesto musí byť pevné ale nie príliš a na dotyk hebké.  Preto ak je potrebné dolejte po lyžici vodu alebo naopak dosypte po lyžici múku.

Cesto premiestnime do uzatvárateľnej nádoby alebo misku prikryjeme igelitkou a necháme cesto kysnúť. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Doba kysnutia je veľmi individuálna. Môže to trvať niekoľko hodín 3-5. Riadime sa tým ako cesto narastie. Ak si nie ste istý dajte cesto do hranatej priehľadnej nádoby a poznačte si pokiaľ siaha cesto. Keď narastie o rovnakú časť je hotové.



Vykysnuté cesto si odvážim, vyklopím na jemne poolejovanú dosku vrchom dole a rozdelím na 10 rovnakých častí. Pomáham si váhou. Vytvarujem bochníčky, ktoré nechám podkysnúť 30 min prikryté utierkou.



Nakysnuté bochníčky si teraz vytvarujeme na rožky. Pracujeme na jemne poolejovanej doske alebo na silikónovej podložke - oleja len trošičku alebo na podložke nie je potrebné ani olej ani múka. Bochníček najprv rukami roztlačíme približne do trojuholníka a pomocou valčeka ho rozvaľkáme na tenko. Rožok zospodu jemne rolujeme smerom hore k úzkej časti do tvaru rožka. Spojom dole ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie.



Vytvarované rožky ukladáme na plech. Prikryjeme ich na plechu potravinárskou fóliou. Teraz budú kysnúť kým nezdvojnásobia svoj objem. Tento krok je veľmi dôležitý. Rožky zasa potrebujú svoj čas, ten je individuálny. Môže to trvať od 4-6h. Musia byť ako pena a viditeľne zväčšiť svoj objem.



Rožky pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňov 15-20 min so záparou. Pred pečením a po upečení rožky postriekame vodou. Riadime sa farbou rožkov.





Rady k rožkom:
Rozkvas zo špaldovej múky je oveľa riedkejší. Nesmie voniať kyslo. Ani kvások, ktorý ideme použiť nesmie voniať kyslo. Musí pekne voinať po kvasenom ovocí. Ak použijeme kyslý kvások alebo rozkvas budú rožky kyslé a to nechceme.

Cesto na rožky sa musí zdvojnásobiť. Čas kysnutia je veľmi individuálny.
Vytvarované rožky sa pred pečením takisto musia zdvojnásobiť a pekne narásť. Je to dôležité inak nebudú pekné nadýchané.

Kysnutie v noci
Tento recept môžete urobiť aj tak, že nebudete robiť rozkvas. Všetky suroviny ako sú v recepte a na rozkvas jednoducho zamiesite večer a dáte do uzatvárateľnej nádoby (alebo misku dajte do tašky) a necháte v noci kysnúť. Ráno vytvarujete rožky a na obed máte hotovo. Toto platí v zime keď je chladnejšie. V lete by Vám cesto cez noc prekyslo.

Lievito-madre
Tento recept môžete urobiť aj s kváskom lievito madre. V tomto prípade vynechajte rozkvas. Postup začnete tým, že použijete 150g kvásku lievito madre (najlepšie čerstvo dokŕmeného alebo aj z chladničky ale nesmie byť spadnutý) namiesto rozkvasu a pridajte navyše 50g vody. K tomu pridajte zvyšné suroviny ako v recepte a pokračujte v postupe.

Celozrnné rožky
Môžete si urobiť aj celozrnné rožky. Odporúčam hladkú celozrnnú špaldovú múku. Môžete použiť aj celozrnnú a hladkú špaldovú 1:1. Nezabudnite, že cesto bude trošku tuhšie. Konzistenciu dolaďte troškou vody počas miesenia. 

Kysnutie v chladničke
Cesto môžete dať kysnúť aj do chladničky. Dôležité však je aby ste ho tam nedávali hneď po zamiesení. V ceste je tuk a ten stuhne a spomalí kysnutie. Odporúčam nechať cesto narásť aspoň o 1/2 a tak dať cesto do chladničky. Ak Vám v chladničke cesto nenarástlo jednoducho ho nechajte na linke kým sa nezdvojnásobí.

Pizza rožky 
Z tohto receptu  jednoducho vykúzlite pizza rožky. Stačí po druhej fáze kysnutia - keď sú rožky nakysnuté a zdvojnásobili svoj objem pozdĺžne rozrezať žiletkou, postriekať kečupom, posypať pizza korením, soľou, pokvapkať olejom a posypať strúhaným syrom. Ja používam udený violife. Pizza rožky pečieme pri 220 stupňov 15 min. Dajte pozor nech sa nespália.