Gemista, plnená paprika a paradajky na grécky spôsob


Recept na plnenú papriku alebo paradajky na grécky spôsob - Gemista. 

Toto jedlo sme ochutnali keď sme boli pred dvoma rokmi na dovolenke na Korfu. Majú ho v takmer každej reštaurácii. Každá ho robila podobne s malými zmenami, niekde do plnky dávajú aj mleté mäso ale inak je to celkom jednoduchá a lacná záležitosť. Väčšinou sme narazili na plnené paradajky. Ja som mala teraz doma dve gigantické, hneď som vedela, že z nich urobím tento recept.  Môžete použiť obyčajnú zelenú papriku alebo väčšiu farebnú papriku alebo už spomínané paradajky. Čím väčšie tým lepšie. Nevýhoda je, že paradajky sa upečú skôr ako paprika, takže sa mi rozpadali ale keď vychladli celkom držali pokope. Toto jedlo sa podáva väčšinou s pečenými zemiakmi, tie môžete poukladať na spodok pekáča a na to dať papriky s paradajkami alebo poukladať popri zelenine, upečú sa spolu so zeleninou. Plnka je na cca 6 porcií. 

Recept 
6ks zeleninypapriky a paradajky, čím väčšie tým lepšie

Zeleninu dôkladne umyte, paradajkám odrežte vrch a vydlabte vnútro a dajte pozor aby sa Vám neroztrhli (ako mne ), vnútro z paradajok si dajte bokom použijeme ho do plnky. Paprikám opatrne odrežte vrchy a vyčistite od jadierok a blán, umyte. 
Zeleninu si necháme bokom a nachystáme si pekáč. Ja som piekla v jánskom skle s vrchnákom. Ak nemáte pekáč prikryte alobalom. 

Plnka :
1 šalotka alebo cibuľa
olivový olej
soľ
čierne korenie
1 mrkva
konzerva cíceru
4 strúčiky cesnaku
hrnček guľatozrnnej ryže
čerstvé bylinky (hrsť petržlenovej vňate, majoránka)
čl kopcovitá mletej papriky
1/2 konzervy krajných paradajok alebo 3čl pretlak
150-200ml vody
2čl soľčanky alebo soľ (tej trošku menej radšej dajte 1čl a potom pridajte)

Vo veľkej panvici si rozohrejte olej, pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, najemno nasekanú šalotku a chvíľu restujte, pridajte roztlačený cesnak,nahrubo nasekaný oplachnutý cícer v konzerve, premytú ryžu a tiež  chvíľu restujte. Pridajte mletú papriku, pokrájanú dužinu z paradajok a krájané paradajky v konzerve alebo pretlak. Zalejte vodou. Najprv dajte 150ml. Paradajky majú dosť vody. Zmes za stáleho miešania chvíľku na panvici povaríme, kým ryža nevsiakne tekutinu. Pridáme čerstvé nasekané bylinky, petržlenovú vňať, majoránku. Ochutnáme ak treba trošku dosolíme. Môžete pridať 1PL cukru na záver pre sladkejšiu chuť. Zmes odstavíme. Dáme si vyhriať rúru na 180 stupňov. Papriky a paradajky osolíme zvonku aj zvnútra, pokvapkáme olivovým olejom a naplníme pomocou lyžice zmesou. Naplnené ich uložíme do pekáča a dáme piecť prikryté na 45-60 minút.