Vanilkové rožky plnené mletým makom


Rožky plnené mletým makom je náš rodinný recept. Robíme ich každé Vianoce. Bez nich si sviatky neviem predstaviť :) Biely mak má špecifickú chuť, je to niečo medzi makom a orechmi. Biely mak si môžete kúpiť dnes už bez problémov v bio obchodoch, objednať cez internet alebo v niektorých potravinách. My sme ho kedysi pestovali doma. Pôvodný recept som trošku upravila. Nech sa páči:


Na cca 60ks budeme potrebovať:

Najprv si pripravíme plnku, môžete použiť aj modrý mak, sivý mak alebo orechy namiesto bieleho maku ja však odporúčam vyskúšať biely mak.

130g mletého bieleho maku

20g vanilkový cukor

20g trstinový cukor (môžete použiť aj tekuté iné sladidlo podľa preferencie ale budete musieť ubrať z tekutiny)

kôra z 1 bio citrónu

7 PL mlieka zohriateho

V miske zmiešame pomletý mak s cukrom, kôrou z citrónu a pridáme po lyžiciach teplé mlieko, nie vriace ani studené. Zmes miešame po každej lyžici aby bola ako na obrázku. Nesmie byť tekutá.

Teraz si pripravíme cesto.

380g hladkej špaldovej múky

200g rastlinného tuku na pečenie izbovej teploty (alsan, naturli vegan block, smetol na pečenie)

50g trstinového cukru

2x vegan vajco, t.j. 2 PL mletého ľanového semienka vymixujeme s 8 PL vody do hladkej konzistencie

2 PL rastlinné mlieko (akékoľvek sójové, kokosové, ryžové, ovsené je len na Vás)

kôra z 1 bio citrónu

štipka soli

Na obaľovanie:

trstinový práškový cukor (kúpite namletý alebo v mixéri môžete pomixovať obyčajný trstinový )

1 vanilkový cukor


Všetky suroviny si navážime do misky a vypracujeme hladké cesto.


Cesto si vyvaľkáme na 3mm a pomocou formičky (alebo pohára) vykrajujeme kruhy. Cesto nesmie byť hrubé lebo sa budú zle rožky stáčať a praskať.

Na každú porciu dáme primerane množstvo plnky (cca väčšiu 1/3 čl) aby sme mohli rožky zrolovať. Zavinieme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov 15 minút, keď začnú hnednúť vyberieme, treba sledovať. Každá rúra inak pečie.

Ešte teplé rožky obalíme v práškovom cukre s vanilkovým.

Dobrú chuť a krásne Vianoce.