Semienková ražná tehlička

Celoražný chlieb do formy je môj obľúbený. Je to najmä vďaka tomu, že je zdravší a dokáže lepšie zasýtiť aj menšie množstvo pečiva. Dlhšie vydrží čerstvý a vláčny. Je na prípravu najjednoduchší, zvládnu ho aj začiatočníci. Vždy si ho nakrájam a zamrazím a potom počas týždňa vyberám. Nie každý tento chlieb obľubuje väčšinou ale dôvodom sú koreniny, ja používam len našu klasickú rascu. Odprúčam ho vyskúšať. Cesto na ražný chlieb sa podľa najnovších poznatkov môže a nemusí miesiť. Ja ho nemiesim. Cesto je hutnejšie, stačí ho len chvíľu zamiešať. Aj keď sa tento chlieb dá pripraviť aj do ošatky ja uprednostňujem podlhovastú formu. Je to jednoduchšie. S pridaním semienok je tento chlieb ešte chutnejší. Chlieb musí vždy celkom vychladnúť najlepšie z večera do rána. Nech sa páči recept:

Používam smaltovanú formu o rozmeroch: 32Dx13Šx7cm výšky. Zmerajte si tú Vašu. Keďže chceme aby chlebík bol pekný vysoký, cesto dávajte do 2/3 formy.

Recept na 1300g bochník:

Rozkvas, ktorý si je potrebné pripraviť vopred. Buď cez noc (pečieme poobede) alebo ráno (vtedy budete piecť večer okolo 20-21:00)

150g ražnej chlebovej múky

150g vody 

1PL aktívneho ražného kvásku

Suroviny na rozkvas zamiešame v miske a necháme vykvasiť. Najlepšie cez noc alebo ráno. Rozkvas je hotový keď sa na vrchu začínajú vytvárať bublinky, zdvojnásobil sa a je zarovnaný. Kedy bude rozkvas hotový záleží od teploty v miestnosti a sily kvásku.

K rozkvasu pridáme:

430g ražnej chlebovej múky

450g vody

1čl rasca 

12g soľ

3PL slnečnicových semienok

3PL ľanových semienok

Všetky suroviny v miske pomocou varechy alebo lyžice rovnomerne, dobre zamiešame. Nemiesime!Len tak aby sa všetko rovnomerne prepojilo. 


Pripravíme si formu, ktorú sme buď vystlali papierom na pečenie alebo ak máte teflónovú alebo smaltovanú - formu vymastite tukom a vysypte hrubou múkou alebo semienkami. Cesto premiestnite do formy a pekne uhlaďte. Cesto dávame do 2/3 formy. Povrch postriekame vodou a posypeme obľúbenými semienkami a necháme ho finálne nakysnúť.


Chlebík je pekne vykysnutý keď sa na povrchu vytvárajú bublinky a praskliny.





Chlebík pečieme pri 250 stupňoch 15 minút, potom teplotu znížime - rúru vyvetráme a pečieme na 200 stupňov 40 minút.

Chlebík musíme nechať poriadne vychladnúť najlepšie do ďalšieho dňa. Nekrájame teplý.