Špaldová vianočka



Keď robím chlieb zvyknem dať pšeničnú múku ale pri pečive a pečení zvyknem piecť zo špaldovej múky. Múka sa dá zameniť za pšeničnú hladkú ale ja najradšej robím celozrnnú špaldovú vianočku. 

Môžete použiť ražný kvások alebo lievito madre. Môžete vynechať aj rozkvas ale cesto bude potrebovať na vykysnutie omnoho viac času. V prípade , že potrebujete poradiť napíšte mi. Rada Vám pomôžem doladiť detaily :)

Pôvodný recept je zo stránky jimejinak.cz. Ako ju robím ja aj s kompletným postupom Vám uvádzam nižšie. Na konci nájdete aj video postup.

Z tejto dávky urobíte jednu veľkú 900g vianočku alebo môžete cesto rozdeliť a urobiť 2 malé vianočky.

Verzia s rozkvasom

30g kvásku / aktívneho kvásku, nesmie vonať kyslo- octovo, nesmie byť spadnutý/

150g špaldovej celozrnnej múky

150g rastlinné mlieko (akékoľvek - sójové, ryžové, mandľové,....)

Suroviny na rozkvas necháme 9-12h vykvasiť. Špaldový rozkvas je riedkejší ako ražný nezľaknite sa. Môžete nechať aj cez noc.  Nesmie nám prekvasiť. 


Rozkvas dáme do misky kde budeme cesto miesiť (ja používam robot) a pridáme ostatné suroviny:

150g rastlinné mlieko

80g olej

čajová lyžička vanilkovej pasty /extrakt/

400g špaldovej celozrnnej múky hladko mletej

100g cukru trstinového

štipka soli

kôra z 1 citrónu /alebo cukor s citrónovou kôrou/

rastlinné mlieko na potieranie (akékoľvek)

V robote vymiesime hladké, kompaktné, nelepivé cesto. Ja som v robote miesila na najpomalšom stupni cca 5 minút. Ak je potrebné pridajte po lyžici múku. Cesto nesmie byť tuhé ale na dotyk hebké a pevné.

Vykysnuté cesto dajte do misky vykysnúť. Cesto prikryte. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Toto môže trvať zase individuálne ale je to približne 4-5h. Pozor aby Vám cesto neprekyslo.

Keď nám cesto vykyslo tak si ho rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujte bochníčky. Odvážte si ho a vydeľte 6timi. Z bochníčkov vytvarujeme pomocou rúk šulky dlhé asi 30 cm. Pozor nepridávajte múku. Snažte sa čo najmenej lebo sa Vám nebudú dobre tvarovať. Naozaj len trošičku. Keď ich vytvarujete - ukladajte si ich na bok a pomúčte polohrubou múkou - aby sa nám pri pletení nelepili.

Keď ich budete mať takto vytvarované môžete vianočku zapliesť. 

Zapletenú vianočku premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ju kysnúť. Musí sa zdvojnásobiť - zväčšiť. Tento čas je naozaj rôzny. Ale musí byť na dotyk nadýchaná-trasľavá. Trvá to približne 3-5 hodín. Dôležité je aby neprekysla inak sa bude trhať a rozlievať a nebude pekná. Zároveň nesmie byť ani nedokysnutá lebo by v rúre začala praskať a tiež nebude pekná. To sa niekedy ťažko odhaduje ale s menšími chybičkami mi vždy vyšla. 

Keď je vianočka nakysnutá tak ju dáme piecť do vyhriatej rúry horný a dolný ohrev na 180 stupňov 40-45 minút dohneda. Vianočku predtým potrieme obyčajným rastlinným mliekom a môžete posypať mandľami, makom alebo sezamom. Po upečení ju ešte potrite mliekom.

Hotovú vianočku nechajte celkom vychladnúť a až tak krájajte.


Verzia s lievito madrea

V tejto verzii som vynechala rozkvas a cesto som nechala kysnúť cez noc v zime pri izbovej teplote. Neplatí v lete keď je teplo. Vtedy nechajte kysnúť radšej cez deň - začnite ráno.

Budeme potrebovať

150g čerstvého kvásku lievito madre (môže byť aj z chladničky) nesmie byť spadnuté ale najlepšie keď je na vrchole (čiapočka je ešte oblá)

250g rastlinné mlieko

80g olej

čajová lyžička vanilkovej pasty /extrakt/

450g špaldovej celozrnnej múky

100g cukru trstinového

štipka soli

kôra z 1 citrónu /alebo cukor s citrónovou kôrou/

rastlinné mlieko na potieranie (akékoľvek)

V robote vymiesime hladké, kompaktné, nelepivé cesto. Ja som v robote miesila na najpomalšom stupni cca 5 minút. Ak je potrebné pridajte po lyžici múku. Alebo naopak ak je suché pridajte po lyžici vodu. Cesto nesmie byť príliš tuhé ale na dotyk hebké a pevné.

Vykysnuté cesto prikryte a dajte do misky vykysnúť. Musí zdvojnásobiť svoj objem. 

Môže to trvať od 5-8 hodín ( v lete rýchlejšie, v zime pomalšie).

Keď nám cesto vykyslo tak si ho rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujte bochníčky. Odvážte si ho a vydeľte 6timi. Z bochníčkov vytvarujeme pomocou rúk hady dlhé asi 30 cm. Pozor nepridávajte múku. Snažte sa čo najmenej lebo sa Vám nebudú dobre tvarovať. Naozaj len trošičku. Keď ich vytvarujete - ukladajte si ich na bok a pomúčte polohrubou múkou - aby sa nám pri pletení nelepili.

Keď ich budete mať takto vytvarované môžete vianočku zapliesť. 

Zapletenú vianočku premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ju kysnúť. Musí sa zdvojnásobiť - zväčšiť. Tento čas je naozaj rôzny. Ale musí byť na dotyk nadýchaná-trasľavá. Trvá to približne 3-6 hodín. Dôležité je aby neprekysla inak sa bude trhať, rozlievať a nebude pekná. Zároveň nesmie byť ani nedokysnutá lebo by v rúre začala praskať a tiež nebude pekná. To sa niekedy ťažko odhaduje ale s menšími chybičkami mi vždy vyšla. 

Keď je vianočka nakysnutá tak ju dáme piecť do vyhriatej rúry horný a dolný ohrev na 180 stupňov 40-45 minút dohneda. Vianočku predtým potrieme obyčajným rastlinným mliekom a môžete posypať mandľami, makom alebo sezamom. Po upečení ju ešte potrite mliekom.

Hotovú vianočku nechajte celkom vychladnúť a až tak krájajte.

Tip:

Do cesta môžete dať 70g nasekaných vlašských orechov alebo za hrsť hrozienok. Hrozienka môžu ísť aj suché no nezabudnite, že ako orechy tak aj hrozienka keď nie sú namočené budú si ťahať tekutiny z cesta takže môže byť tuhšie.