Vianočná kapustnica



U nás sa tradične robila na Vianoce vždy kapustnica. Iný  kraj iný mrav - každý máte svoju tradičnú vianočnú polievku. U manžela to je hríbová mliečna polievka.

Kapustnicu fakt zbožňujem. Tu je recept ako ju roky robím ja- vyskúšajte 

Do kapustnice som použila rastlinnú náhradu klobásky ale ak nemáte dajte viac údenej papriky alebo použite trošku tekutého dymu,údené tofu alebo údený tempeh. Prípadne v zahraničí sú dostať také malé červené "klobásky" - tie som používala predtým.

Najlepšia je deň odležaná a s domácou kyslou kapustou 

 

Množstvo je na veľký hrniec.

1 cibuľa 

700g domácej kyslej kapusty 

1čl mletá sladká paprika 

1čl mletá údená paprika 

15g sušených húb zalejte 300ml vriacej vody a nechajte postáť aspoň 30min

voda

3ks zemiaky stredne veľké 

8ks slivák (ak nemáte radi vynechajte)

klobaňa (náhrada klobásky @dobrapriroda) alebo vynechajte 

3PL slnečnicový olej 

soľ, korenie 

 

Kapustu si nakrájajte na drobnejšie.

Do veľkého hrnca dajte olej a opečte do sklovita nakrájanú cibuľu.

Pridajte sladkú a údenú papriku, premiešajte len chvíľku - nechceme aby zhorkla a pridajte kapustu - neomývajte ale šťavu už nebudete pridávať. Premiešajte, pridajte namočené huby aj s vodou a dolejte vody do hrnca aby bola tesne nad suroviny.

 

Teraz budete kapustnicu variť cca 30 min kým sa kapusta a huby neuvaria. Zatiaľ si uvarte zemiaky v druhom hrnci. Nakrájajte ich na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka.

Keď je kapusta mäkka pridajte 2 hrubšie kolieska klobaňe - tá sa rozpadne a rozmrví ale to nevadí, chceme najmä údenú chuť. Ďalej pridajte uvarené zemiaky aj s vodou a slivky. Ak je kapustnica príliš hustá ešte prilejte vodu. 

Kapustnicu ešte varte cca 10 minút. Na záver ju okoreňte a ochutnajte - ak treba dosoľte.

Servírovať môžete s kolieskami klobaňe, ktorú treba bez fólie opiecť  na panvici na troške oleja. Opatrne otočiť aby sa Vám nerozpadla a vyzerala autenticky. 

Kto má rád dá si aj lyžicu kyslej smotany (ja som použila vegánsku).

Dobrú chuť.