U nás sa tradične robila na Vianoce vždy kapustnica. Iný kraj iný mrav - každý máte svoju tradičnú vianočnú polievku. U manžela to je hríbová mliečna polievka.
Kapustnicu fakt zbožňujem. Tu je recept ako ju roky robím ja- vyskúšajte
Do kapustnice som použila rastlinnú náhradu klobásky ale ak nemáte dajte viac údenej papriky alebo použite trošku tekutého dymu,údené tofu alebo údený tempeh. Prípadne v zahraničí sú dostať také malé červené "klobásky" - tie som používala predtým.
Najlepšia je deň odležaná a s domácou kyslou kapustou
Množstvo je na veľký
hrniec.
1 cibuľa
700g domácej kyslej kapusty
1čl mletá sladká
paprika
1čl mletá údená
paprika
15g sušených húb
zalejte 300ml vriacej vody a nechajte postáť aspoň 30min
voda
3ks zemiaky stredne
veľké
8ks slivák (ak nemáte
radi vynechajte)
klobaňa (náhrada
klobásky @dobrapriroda) alebo vynechajte
3PL slnečnicový
olej
soľ, korenie
Kapustu si nakrájajte
na drobnejšie.
Do veľkého hrnca dajte
olej a opečte do sklovita nakrájanú cibuľu.
Pridajte sladkú a
údenú papriku, premiešajte len chvíľku - nechceme aby zhorkla a pridajte kapustu
- neomývajte ale šťavu už nebudete pridávať. Premiešajte, pridajte namočené
huby aj s vodou a dolejte vody do hrnca aby bola tesne nad suroviny.
Teraz budete kapustnicu variť cca 30 min kým sa kapusta a huby neuvaria. Zatiaľ si uvarte zemiaky v druhom hrnci. Nakrájajte ich na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka.
Keď je kapusta mäkka pridajte 2 hrubšie kolieska klobaňe - tá sa rozpadne a rozmrví ale to nevadí, chceme najmä údenú chuť. Ďalej pridajte uvarené zemiaky aj s vodou a slivky. Ak je kapustnica príliš hustá ešte prilejte vodu.
Kapustnicu ešte varte cca 10 minút. Na záver ju okoreňte a ochutnajte - ak treba dosoľte.
Servírovať môžete s kolieskami klobaňe, ktorú treba bez fólie opiecť na panvici na troške oleja. Opatrne otočiť aby sa Vám nerozpadla a vyzerala autenticky.
Kto má rád dá si aj lyžicu kyslej smotany (ja som použila vegánsku).
Dobrú chuť.