Mal to byť pôvodne falafel, ktorý zbožňujem ale mala som ešte uvarenú červenú ryžu ktorá sa mi tam perfektne hodila takže vznikli tieto guľôčky z cíceru a červenej ryže. Okrem toho je tam ešte placka z červenej šošovice -kombinácia viac druhov strukovín a všetko je to bezlepkové
Červená ryža má príjemnú orieškovú chuť a nevarí sa večnosť ako tá čierna.
Cca 17 guličiek
150g cíceru cez noc namočeného
170g uvarenej červenej ryže (asi 1/2 hrnčeka surovej)
50g cibuľa, nakrájaná
2 strúčiky cesnak ,nasekaný
1 čl koriander mletý
1cl rímska rasca mletá
1/2 čl soľ
veľká hrsť petržlenovej vňate, nasekanej
1 okopisto PL tapiokový škrob
Všetky suroviny rozmixujeme na jemno vo foodprocesore (alebo mixéri). Zo zmesi tvarujeme rukou guličky - cesto je vlhké ale keď ho jemne rukami vytvarujeme a hodíme do rozohriateho oleja guľôčky spevnejú. Vysmážame ich do zlatohneda - otáčame. Môžete si ich upiecť aj v rúre. Na 180 stupňov 30min v polke otočiť. Smažené sú chutnejšie ale kto chce zdravšie tak ich upečte.
K tomu som si urobila zeleninový šalát - špenát, mrkva, paprika žltá, červená kapusta a olivy.
K tomu omáčka z tahini
3čl tahini
1pl sójová omáčka
strúčik cesnaku roztlačený
citrónová šťava
trošku agave
Všetko len zmiešať
Placky
No a všetko je to zabalené v placke z červenej šošovice. Sú skvelé, bezlepkové a extra jednoduché
1 hrnček šošovice
2 hrnčeky vody
1čl garam masala(nemusí byť)
1/2ČL soli
Šošovicu namočíme na 2-3h.
Vodu nezlievam - rozmixujem v tej istej pridám soľ a korenie ale ešte dolejem 50ml vody aby bola zmes akurát nechám chvíľu postáť (5min) - sadne pena a premiešam. Na dobre rozohriatej panvici robím palacinky. Panvicu len štetcom omastím olejom. Cesto nesmie byť husté ale ani riedke. Mne sa osvedčilo pridať práve preto ešte trošku vody. Placky sú super aj len tak potreté cesnakom.
Dobrú chuť.