Malinovo-čokoládová pena





Recept na lahodnú vegan penu.Na penu použijeme nálev z cíceru - aquafabu. Ja používam cícer v sklenenej fľaši z Lidla alebo značku Giana. Tieto mám odskúšané.

240ml aquafaba z chladničky (z 2 fľašiek cíceru)
2čl citrónová šťava
1čl guarová guma
50g horká čokoláda 70%
1PL kakao
1 balenie silken tofu (čistá hmotnosť 280g)
150g mrazené maliny
1 PL trstinový cukor
4PL javorový sirup (alebo iné tekuté sladidlo podľa preferencií)
1 balenie kyslá smotana Lidl alebo kokosový jogurt 200g

Maliny dajte do malého hrnca a povarte na miernom ohni s lyžicou trstinového cukru za stáleho miešania.. Trvá to cca 10mim a dajte bokom vychladnúť. Maliny sa rozvaria a zmes sa zredukuje.

Silken tofu vyklopte do sitka a nechajte odkvapkať. Ak nemáte silken tofu dá sa použiť aj klasické biele. To treba dôkladne vyžmýkať od vody. Pena nebude taká ľahká ale trochu hustejšia.

Nad parou si roztopte čokoládu.

Prichystajte si malinovú zmes. V mixéri rozmixujte vychladnuté malinové pyré, polovicu silken tofu (140g) a cca 1-2 PL javorového sirupu(ochutnajte a doslaďte podľa toho ako máte radi - pridajte ak chcete viac sladké)a 100g kyslej kokosovej smotany. Zmes dajte do väčšej misky kde budete zamiešavať penu z aquafaby.

Čokoládová zmes. V mixéri rozmixujte 140g silken tofu, roztopenú (nie horúcu ) čokoládu, kakao, druhú polovicu kyslej smotany a 1-2 PL tekutého sladidla. Zmes dajte do väčšej misky bokom.

Teraz si vyšľaháme aquafabu. Ja odporúčam použiť guarovú gumu lebo zmes lepšie drží a rýchlejšie sa vyšľahá. Stojí drobné a dlho Vám to vydrží ale ak ju nemáte pena sa dá vyšľahať i tak, len to dlhšie trvá.

Do misky dajte vychladenú aquafabu, pridajte citrónovú šťavu a guarovú gumu. Šľahajte na najvyšších otáčkach kým pena nie je dostatočne pevná. Keď otočíte misku drží a nespadne.

Polovicu peny dajte k malinovej zmesi a druhú k čokoládovej. Penu zapracujte pomocou lopatky opatrne ako keď zamiešavate penu z bielkov aby zmes bola jednotná.

Servírovanie. Ja som na spodok dala rozmrazené maliny. Na to vrstvu čoko peny a na to vrstvu malinovej peny.


Môžete pripraviť len čokoládovú penu alebo len malinovú.
Môžete do pohárikov dať nakrájaný banán alebo iné ovocie.