Pikantný jackfruit gulášik



Už dlho sa mi konzerva tohto ovocia v slanom náleve povaľovala v špajzi. Jackfruit má perfektnú konzistenciu a štruktúru pripomínajúcu mäso aj keď ide o ovocie. Nedozretý sa používa na varenie na slano. Zrelé plody sú sladké.
Guláš mám rada lebo sa dá urobiť prakticky zo všetkého - z tekvice, fazule, sójového mäsa, hlivy alebo v tomto prípade jackfruitu. Navarím ho vždy veľký hrniec - ak potrebujem jedlo na pár dní a pre manžela niečo sýte do práce. Urobila som ho dosť pikantný, takže kto nemá štipľavé rád uberte z chilli. Ako prílohu som zvolila chlieb ale hodí sa k nemu aj knedľa alebo si ho dajte bez pečiva

1 konzerva jackfruitu
250ml paradajkový pretlak passata
5 zemiakov
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 baklažán menší
2 mrkvy
2 papriky
2,5 čl rasce mletej
2čl mletá paprika
4čl majoránka
1/2 čl chilli vločky
1/2ČL čierne korenie mleté
2čl soľ
olej
1l voda

Na servírovanie:
domáci kváskový chlieb alebo iná obľúbená príloha
čerstvé feferóny alebo chilli

Jackfruit treba scediť a prebytočnú tekutinu z neho vyžmýkať. Potom ho rukami natrhajte nadrobno. Nachystajte si veľký hrniec. V hrnci rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opekajte kým nezosklovatie. Potom pridajte nadrobno nakrájaný baklažán, mrkvu, jackfruit a zemiaky na menšie kocky. Všetko spolu 5min restujte nech zelenina chytí farbu a bude rozvoniavať. Teraz pridáme roztlačené strúčiky cesnaku, koreniny - paprika mletá, rasca, majorán, chilli,čierne korenie mleté ,soľ a premiešame. Minútku orestujte. Zalejte paradajkovým pretlakom a 1l vody. Premiešajte a prikryté varte 20min.
Potom pridajte nadrobno nakrájanú papriku a varte ďalších 20min. Guláš pekne zhustne a zelenina aj zemiaky sú mäkké.
Guláš je najlepší na druhý deň.