Špaldové šišky z droždia s nutela krémom



Veľmi chutné šišky s jednoduchým a lahodným lieskovcovým krémom. Zdravé aj nezdravé.

Smažené alebo šišky môžete upiecť aj v rúre - ak ich budete plniť treba ich rozkrojiť pretože sa v nich nevytvorí dutina. Šišky z rúry sú tiež výborne - cesto je jemné. Môj manžel ich nazval burger šišky.
530g hladká špaldová múka
300g rastlinné mlieko
60g olej
2PL trstinový cukor
štipka soli
štipka vanilky mletej
7g sušené droždie alebo 1/2 kocky čerstvé

Krém
2 balenia krém Ole čokoláda
500ml mlieko
100g rastlinné maslo
4 kopcovité lyžice vegan lieskovcový krém

Maslo a mlieko na plnku si vyberte z chladničky a zatiaľ si vymieste zo surovín na cesto nelepivé hebké cesto. Misku s cestom prikryte a nechajte pri izbovej teplote vykysnúť (1h-1,5h). Cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozvaľkajte. Ak budete piecť v rúre na 1,5cm ak vysmážať tak 1cm. Vykrajujte pomocou pohára veľké krúžky. Ukladajte na papier na pečenie. Zbytky z vykrajovania si dajte bokom a vymažte ako šišky. Z orezkov už nerobte ďalšie šišky. Prikryte fóliou a nechajte ich podkysnúť 30min. Dajte si vyhriať rúru na 180 stupňov ak budete piecť.

V malom hlbokom hrnci si dajte zohriať 1l oleja ,olej zohrievajte na strednom plameni. Ja používam teplomer - nechcem aby sa olej spálil.

Zatiaľ si pripravte krém. Pripravte si puding z 500ml mlieka a 2 pudingov podľa návodu. Do pudingu zašľahajte lieskovcovú nátierku. Potom zašľahajte maslo. Plnku odložte do chladničky kým budeme smažiť/piecť šišky.

Skontrolujeme olej keď má 175 stupňov smažím šišky. Keď sú šišky z jednej strany hnedé hneď otočte. Trvá to chvíľu. Dajte odkvapkať na papierovú utierku od oleja.

V rúre pečieme na 180 cca 15-20min. Musia chytiť hnedú farbu. Po upečení potrite kokosovým olejom.

Keď šišky vychladnú urobte vareškou dieru a plňte pripraveným krémom pomocou sáčku a špičky na zdobenie. Pečené prerežte a naplňte.

Dobrú chuť.