Mrkvový ražný chlieb so slnečnicou



Výborný vláčny ražný chlieb.
Aj pre začiatočníkov✅
Pokiaľ ide o chlieb-nedám na ražný dopustiť - jednoznačne môj obľúbený. Dlho vydrží, zdravší oproti bielemu, zasýti na dlho.

Vyskúšajte si ho urobiť do zaváracích pohárov Weck alebo ho môžete upiecť aj vo forme. Z tohto receptu Vám výjdu dva 460g kusy. Stačí Vám ražný kvások, navyše tieto okrúhle chlebíky majú perfektný tvar. Ja keď pečiem dva tak jeden ide do mrazáku a potom ho vyberiem.

Pripravte si rozkvas 
1PL ražného kvásku
150g ražná chlebová
150g vody
Všetko zamiešajte a nechajte vykvasiť cez noc alebo ráno. Kvások sa musí zdvojnásobiť .Na povrchu má bublinky - je zarovnaný ale nie spadnutý.

Keď je rozkvas hotový prichystajte si nádoby na chlieb. Poháre vymastite kokosovým olejom a vysypte sezamom.

V miske rozmiešajte hotový rozkvas s 300g vody a pridajte ďalej
280g ražná chlebová múka
100g mrkva strúhaná
3PL slnečnicové semienka
2PL ľanové semienko
3/4čl soli
3/4 čl rasca mletá

Všetko spolu zamiešajte tak aby nikde neostala suchá múka.

Cesto pomocou lyžice opatrne dajte do nádob. Tak aby ste nezotreli zo stien posyp - budú sa zle vyberať po upečení.
Na záver posypte semienkami. Prikryte ale pozor aby sa Vám neprilepil na sklíčko - dajte ho radšej naopak.
Chlebík teraz nechajte finálne vykysnúť. Chlebík je nakysnutý keď vyplnil nádobu - resp zväčšil svoj objem a na povrchu má bublinky a trhlinky. Vtedy je hotový a môže sa piecť. Mne to trvalo 3h. Pred pečením povrch postriekajte.
Pečte vo vyhriatej rúre na 250 stupňov 15 min. Potom teplotu znížte a pečte 40min na 200 stupňov.

Chlebík po upečení postriekajte po obvode vodou - zvlhčíte tak steny a lepšie sa vyberá. Nechajte ho trošku vychladnúť a potom nožíkom prejdite po obvode - kde sa prípadne nalepil. Otočte nim v pohári a šup von . Finálne nechajte vychladnúť do druhého dňa.
Dobrú chuť .