Kysnuté špaldové buchty s makovou plnkou




Poďte si pripraviť domáce kysnuté buchty. U nás zmizli rýchlosťou blesku, nebol čas na rozrábanie kvásku a tak som urobila verziu z droždia. Verziu s kváskom nájdete v starších príspevkoch.
V tomto recepte som zvolila makovú plnku ale viete použiť hustý domáci lekvár, lieskovoorieškový krém alebo tofu tvaroh. Nám najviac chutia s makom alebo lekvárom.

Suroviny na 12ks buchiet 
1 bal sušené droždie
265 ml vlažné mlieko rastlinné a na potieranie
60ml olej a na potieranie
50g cukor trstinový
štipka soli
500ml múka špaldová hladká
hrubá múka a olej na vymastenie pekáča.

Postup:
Zo surovín vymieste ručne alebo  v robote kompaktné nelepivé cesto. Misku prikryte a nechajte 45min vykysnúť. Keď je cesto vykysnuté dajte vyhriať rúru na 200 stupňov bez ventilátora. Cesto vyklopte na podložku, ktorú jemne potrite olejom a cesto rozdeľte na 12 rovnakých dielov. Vytvarujte bochníčky, potrite olejom a prikryte utierkou. Nechajte 15min podkysnúť. Zatiaľ si pekáč na buchty vytrite olejom a vysypte hrubou múkou. Prichystajte si plnku.

Na plnenie budete potrebovať hustý domáci lekvár alebo makovú plnku

Maková plnka

150g mletý mak
trstinový cukor podľa chuti
kôra z bio citrónu
1 PL vanilkový puding
teplé rastlinné mlieko ( pridávať po lyžici)
Zmiešajte suché suroviny a pridávajte po lyžici rastlinné mlieko aby vznikla hustá plnka.

Podkysnuté bochníčky otočte trošku stlačte a do každého dajte okopisto lyžičky s plnkou alebo džemom a bochníčky uzavrite. Ukladajte do pekáča. Každý bochníček po stranách potrite olejom aby sa nezlepili. Pred pečením potrite rastlinným mliekom.


Teplotu znížte na 180 stupňov a pečte cca 30min kým nebudú mať pekne zlatý povrch.
Nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť