Perkelt zo šampiňónov a nemäska so špaldovými haluškami




Pripravte si tento jednoduchý perkelt zo šampiňónov. Ako zdroj bielkovín som pridala nemäso, čo je náhrada mäsa z hrachového proteínu ale viete ho vynechať alebo použiť sójové kocky.

50g nemäsa zalejte teplou vodou a nechajte 15min postáť. Potom nemäso sceďte a vyžmýkajte od prebytočnej vody.

Môžete použiť aj sójové kocky. Tie je potrebné uvariť v slanej vode, nechať vychladnúť a vyžmýkať od vody.

Zatiaľ si pripravte špaldové halušky

Dajte si do veľkého hrnca zovrieť vodu.

Na halušky zmiešajte 400g hladkej špaldovej múky, trošku soli a vody na hustú konzistenciu, cesto nesmie byť príliš riedke ale ani príliš husté. Ja robím halušky od oka. Môžete zvoliť aj cestoviny a tie si uvariť namiesto halušiek.

Keď je voda zovretá pomocou sita na halušky robíme halušky. Keď vyplávajú na povrch sú hotové. Halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a dáme bokom.

Pripravíme si perkelt

2PL oleja
1 cibuľa
250g šampiňónov očistených a nakrájaných
hotové nemäso alebo sójové kocky
2čl mletej sladkej papriky
2čl zeleninový bujón dm
voda
200ml rastlinnej šlahačky alebo smotany
2čl škrobu
čierne korenie
soľ

Na oleji si orestujeme cibuľku, pridáme nemäso a krátko spolu restujeme. Pridáme mletú červenú papriku a bujón, všetko premiešame a podlejeme vodou aby bola zarovno so surovinami. Prikryté necháme variť 15min na malom ohni.

Na záver pridáme šľahačku alebo smotanu zmiešanú so škrobom. Podlejeme ešte troškou vody. Necháme prevrieť a odstavíme.

Hotovo :) Prajem dobrú chuť.